Liceulice 81: Angažovani film, danas - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 81: Angažovani film, danas

  Film je jedna od ključnih umetničkih formi koja se razvila u prethodnom veku, ali već dugo predstavlja i jednu od najunosnijih industrija. Imajući u vidu upravo tu njegovu dualnu prirodu, u novom broju magazina Liceulice smo se bavili time šta je sve danas angažovani film.

  • Prirodu angažovanog filma i različite načine na koji se taj angažman artikuliše osvetljava Stefan Slavković u razgovoru sa rediteljima Stevanom Filipovićem, Martom Popivodom i Danom Budisavljević i filmskim kritičarem Draganom Jovićevićem.
  • Prirodu angažmana na filmu pojašnjavaju reditelj Janko Baljak, filmski kritičar Miroljub Stojanović, teoretičar filma Pavle Levi i profesorka na FDU Aleksandra Milovanović, a uz to nude i svoj izbor angažovanih filmova ključnih za razumevanje današnjeg sveta.
  • Sa Stefanom Arsenijevićem je razgovarala Dunja Karanović  o njegovom nagrađivanom filmu „Strahinja Banović“ (As Far as I Can Walk), savremenoj (re)interpretaciji narodne epske pesme smeštene u kontekst migranata na balkanskoj ruti.
  • Novi serijal „Podkasti za čitanje“ započinjemo razgovorom s rediteljkom Jasmilom Žbanić, koji je vođen u podkastu KUPEK koji uređuje i vodi Dejan Kožul.
  • Liceulice je prisutno već dve godine na ulicama Kikinde, te u ovom broju predstavljamo kikindskog prodavca Zorana Savičića. Kako kaže, prodajući magazin je upoznao mnogo ljudi i oslobodio se u komunikaciji, a mnogo mu znači i mogućnost da zaradi.
  • U okviru serijala “Putevi promene», Bojana Tamindžija se pozabavila uslovima rada u tekstilnoj industriji i iznosom plate za život za petnaest zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope. Prema istraživanju Clean Clothes Campaign, sve minimalne zarade u ovom delu sveta nalaze se ispod linije siromaštva i u proseku pokrivaju tek četvrtinu plate za život.
  • Sebe iz mlađih dana u ovom broju se priseća poznati pisac, književni kritičar i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Mihajlo Pantić.
  • Rubrika «Jugoslavija za početnike» posvećena je jednom od najznačajnih autora jugoslovenskog filma, Dušanu Makavejevu, o kome pišu Svetlana Slapšak i Branislav Dimitrijević.
  • Naslovna strana: Marko Obrenović.