Liceulice 78: Nova godina, nova šansa - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 78: Nova godina, nova šansa

  Ma kako da vreme u kojem živimo – sa svim svojim epidemiološkim, ekološkim i političkim trzavicama – izgleda kao da nije vreme proslava, praznična sezona se neumitno bliži. Svim čitaocima želimo preko potrebne trenutke radosti i opuštanja, ali Novu godinu ipak nećemo čekati slepi za sve borbe koje se odvijaju oko nas. Zato u našem zimskom dvobroju, na povećanom broju strana, donosimo niz intervjua sa novinarima, aktivistima i umetnicima koji su obeležili burnu godinu za nama, ali i mnogo tekstova koji bude nadu jer dokazuju da svakodnevni život svakog od nas nudi dovoljno prilika za solidarnije i etičnije novogodišnje odluke.

  • Verovatno ste u novom spotu Nikole Čuturila za pesmu „Lice ulice“ primetili nasmejanu bubnjarku, našu prodavačicu Anicu Klepo. Kroz razgovor sa Milicom Terzić, Anica je doprinela da problemi osoba koje žive u ustanovama socijalne zaštite postanu vidljiviji.
  • Naš prodavac Milutin Savić poslednjih godinu dana pohađa besplatne časove crtanja, a u našem novogodišnjem broju poklanjamo vam izbor njegovih radova nastalih u „Kosi Ateljeu“ mladog slikara Nikole Kosića.
  • Posredstvom Međunarodne mreže uličnih novina donosimo vam prilog američkog uličnog magazina The Curbside Chronicle, koji je pitao svoje prodavce koje knjige vole i zašto ih baš ta dela dotiču.
  • Trijumf predstave „Tri zime“ u izvedbi glumačke klase Jasne Đuričić i u njenoj režiji, i svetski uspeh filma „Que vadis, Aida?“, bili su povod da razgovaramo s poznatom glumicom, rediteljkom i profesorkom glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
  • Sve metode borbe za očuvanje životne sredine, od pravne borbe, preko razgovora sa meštanima, do sprečavanja rada mašina ili blokada puteva, otkriva nam Iva Marković, aktivistkinja inicijative Pravo na vodu.
  • Novogodišnji dvobroj donosi i intervju sa Danicom Vučenić, jednom od retkih medijskih radnica čija bi pitanja, upornost i principijelnost i kamen preznojili, a koja se krajem godine vratila na male ekrane u novoj emisiji „Iza vesti“.
  • Grupu Pretty Loud čini dvanaest mladih Romkinja iz Zemuna. Njihova muzika je spoj popa, repa i romske tradicionalne muzike, a tekstovi su im politični i otvoreno angažovani. Intervju sa članicama ove grupe prenosimo sa portala Kosovo 2.0.
  • Novi tekst u rubrici Pismo meni mlađem u 78. broju napisao je muzičar, rok novinar i prevodilac Dejan Cukić.
  • U nastavku serijala „Putevi promene“ čitajte o strahu od sindikalnog angažovanja u Srbiji zbog brojnih slučajeva pritisaka na radnike koji su članovi sindikata, i predlogu izmena i dopuna člana 188 Zakona o radu, koji reguliše sindikalnu borbu.
  • „Avlija održivog razvoja“ u Bogatiću nastala je na nekad napuštenom imanju u srcu Mačve. Više o ovom socijalnom preduzeću koje zapošljava osobe sa invaliditetom u poljoprivrednoj proizvodnji, ugostiteljstvu i etno-turizmu saznajte u razgovoru sa Miroljubom Nikolićem, direktorom šabačkog Caritasa.

   

   

  *Ovo izdanje možete kupiti u digitalnom obliku u našoj prodavnici – OVDE.