Liceulice 76: U zatvoru s obe strane rešetaka - Liceulice

Liceulice 76: U zatvoru s obe strane rešetaka

Malo je društvenih grupa koje su toliko stigmatizovane kao (bivši) zatvorenici. U ovom broju našeg magazina, želeli smo da se osvrnemo na čitav niz psiho-socijalnih ali i ekonomskih faktora koji mogu dovesti do toga da se osoba nađe u zatvoru, kao i na to u kojoj meri zatvorenici kod nas dobijaju istinsku priliku za rehabilitaciju. S druge strane, zanimalo nas je i šta se dešava prilikom izlaska iz zatvora, kada, po svedočenjima mnogih, prava robija tek počinje, jer su društveni mehanizmi reintegracije bivših zatvorenika nedovoljni, a prepreke sa kojima se suočavaju često predstavljaju prevelik teret.

  • O stereotipima i realnosti zatvorskog i postzatvorskog života Stefan Slavković je razgovarao s Karolinom Vereš, psihoterapeutkinjom koja je radila sa zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Subotici.
  • Iskustvo boravka u zatvoru imaju i neki od prodavaca magazina Liceulice, a najhrabriji među njima su o tome razgovarali sa Dejanom Kožulom.
  • Centar za pozorišna istraživanja „ApsArt“ od 2006. godine organizuje umetničke aktivnosti sa osuđenicima i bivšim osuđenicima iz kazneno-popravnih domova u Srbiji, o čemu je Dunja Karanović razgovarala sa osnivačicom „ApsArta“ Aleksandrom Jelić.
  • Velikim brojem povratnika u našim zatvorima i nerazvijenim programima postpenalne pomoći bavi se tekst „Iz zatvora na robiju“, koji su napisali Nenad Mašić i Glorija Lincner, studenti na odseku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
  • U novom tekstu u serijalu “99 procenata”, Danilo Ćurčić izveštava iz zaboravljenog naselja Jabučki rit na obodu Beograda, nastalog krajem 40-tih za potrebe radnika PKB-a.
  • Aktivistkinje ZA “Krov nad glavom” u kratkom intervjuu za naš magazin otkrivaju gde pronalaze motivaciju za aktivizam i kako istrajavaju u ovoj neravnopravnoj borbi.
  • U okviru serijala “Pismo meni mlađem”, iz britanskog uličnog magazina The Big Issue prenosimo tekst lidera benda Pulp, Džarvisa Kokera.

Naslovna strana: Laslo Antal

Digitalno izdanje magazina možete kupiti OVDE.