Liceulice 75: Umetnost koja pruža otpor - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 75: Umetnost koja pruža otpor

  Umetnost, uprkos i dalje prisutnim ubeđenjima, ne služi za ukras, ni da se popuni slobodno vreme. Umetnost je često prostor u kome se problematizuju postojeći društveni standardi, ali i promišljaju i predlažu neki novi. U ovom broju našeg magazina bavili smo se umetnicima i umetničkim praksama koje se u mnogo čemu razlikuju, ali im je jedna, najvažnija stvar zajednička – sve su one, na ovaj ili onaj način, kritički usmerene ka svetu u kome živimo.

  • Trideset godina je prošlo od osnivanja DAH Teatra, jednog od prvih nezavisnih umetničkih kolektiva i angažovanih pozorišnih trupa na našim prostorima. Za Liceulice ovim povodom govore Dijana Milošević, jedna od osnivačica DAH Teatra, i dugogodišnja članica ove trupe Ivana Milenović Popović.
  • Jedna ljubavna priča iz Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ bila je inspiracija za nastanak nagrađivanog filma „Oaza“, o čemu smo razgovarali sa rediteljem Ivanom Ikićem.
  • Istoričar umetnosti Srđan Tunić u ovom broju našeg magazina vam predstavlja poznate beogradske murale nastale u rasponu od sredine osamdesetih do danas.
  • Pročitajte i intervju sa jednim od najpoznatijih uličnih umetnika sveta, poznatom pod pseudonimom
  • Potresni dokumentarni film „Potreba za mržnjom“ reditelja Filipa Čolovića nije samo lična priča o smrti brata, već i preispitivanje korena ogromne količine nasilja u našem društvu, o čemu možete čitati u tekstu Danice Đokić.
  • Osobe sa invaliditetom su konačno ušle u polje plesa i kao izvođačice i izvođači. Razvojem inkluzivnih umetničkih praksi poslednjih decenija se bavila Grupa „Hajde da…“, a u ovom broju vam predstavljamo dva kratka filma u njihovoj produkciji.
  • Naš prodavac David Janković-Dača već deset godina prodaje magazin na ulicama Beograda. Njegovu priču o iskustvu života u Prihvatilištu ali i optimističnim planovima za budućnost čitajte u 75. broju.
  • U trećem i završnom delu prepiske između Lane Bastašić i Rumene Bužarovske čitajte, između ostalog, o tome zašto pisanje nije stvar „bivanja“ piscem/spisateljicom, već ozbiljnog rada, o teroru loših vesti, i konačno – očekivanju radosnih susreta.
  • Iz britanskog The Big Issueprenosimo pismo koje je sebi mlađem napisao Teri Gilijam, reditelj filmova kao što su „Brazil“, „Paranoja u Las Vegasu“ i „12 majmuna“, i jedan od legendarnih Pajtonovaca.
  • U novom nastavku serijala „Nijanse zelenog“ bavimo se našim navikama vezanim za putovanja, i njihovim uticajem na životnu sredinu.
  • U okviru stalne rubrike „Jugoslavija za početnike“, ovaj put donosimo tekst o jednoj od manje poznatih jugoslovenskih muzičkih priča – počecima kompjuterske muzike u Jugoslaviji.

  Naslovnica: Ksenija Pantelić

  *Digitalno izdanje ovog broja možete poručiti u našoj prodavnici, klikom OVDE.