Liceulice 70: Kriza i odbrana naučnog mišljenja - Liceulice

Liceulice 70: Kriza i odbrana naučnog mišljenja

Već godinama smo svedoci krize poverenja u nauku i naučno mišljenje. Najrazličitije teorije zavera – od onih koje znamo vekovima do sasvim novih – ispunjavaju javni prostor, i to ne više samo po njegovim rubnim mestima, a čitav taj trend je sa pandemijskom krizom postao i izrazitiji. U ovom broju smo pokušali da odgonetnemo koji su društveno-politički narativi zaslužni za revitalizaciju i širenje ovakvog govora, ali i kako bi samo naučno mišljenje moglo da bude pristupačnije i bliže širem krugu ljudi.

 

Izmedju ostalog čitajte:

  • Koji su dublji temelji antivakserskih pokreta i zbog čega nije lako boriti se protiv teorija zavera pročitajte u tekstu Dunje Karanović Kriza poverenja u nauku, ili možemo li se vratiti u taj 21. vek?
  • Pitanjem da li je mogućnost izbora nacionalnosti vakcine uticaj antivakserskog lobija, ili demokratizacije brige o sopstvenom zdravlju, bavi se tekst Isidore Ković Vakcinacija ideologijom, ili kad je javno zdravlje srelo geopolitiku.
  • Ako ovaj tekst ne pročitate pet puta i ne prosledite ga na pet adresa, levoruki ljudi plavih očiju će zavladati svetom je satirični prozno-publicistički osvrt na temu procvata teorija zavera iz pera Stefana Slavkovića.
  • U 70. broju pročitajte priču našeg novosadskog prodavca Žarka Erdeljija, koji je u ovom gradu odranije poznat po kreativnim performansima u krugu fakulteta.
  • Pokrenuli smo novi serijal “Nijanse zelenog”, koji ima za cilj da ponudi široku paletu više ili manje radikalnih ekoloških izbora, primenjenu na niz svakodnevnih aktivnosti (u ovom broju tema je grejanje).
  • Američka književnica Lusija Berlin je živela rastrzana između alkoholizma i raznih dnevnih poslova, od čistačice do profesorke univerziteta. Jasna Dimitrijević predstavlja njenu zbirku priča “Priručnik za čistačice”, koja je doživela posthumnu slavu.
  • Šta ima zajedničko sa sobom iz mlađih dana, i gde su koreni stalne potrebe za preispitivanjem granica, u rubrici Pismo meni mlađoj piše profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević.

NASLOVNA STRANA: Anđela Janković

ILUSTRACIJE: Đorđe Balmazović, Ksenija Pantelić

GALERIJA: Susanne Felsberg, StreetWise/INSP.ngo

Digitalno izdanje magazina možete kupiti OVDE.