Liceulice 68 - U znaku desetogodišnjice - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 68 – U znaku desetogodišnjice

  U novogodišnjem dvobroju podsećamo se ko je sve prodavao magazin proteklih deset godina, zajedno sa prodavcima maštamo o lepšoj budućnosti i nadamo se boljoj godini koja je pred nama. Kao i uvek, praznični broj vam donosi i niz intervjua sa istaknutim umetnicima i novinarima iz Srbije i regiona, kao i još mnogo dobrih tekstova u našim redovnim rubrikama.

  • U svetu u kom trenutno živimo posebno je teško biti muzičar, pošto koncerata nema ili se održavaju u gotovo nemogućim uslovima. Kako to sve preživeti, ali i šta bi moglo da nas održi dok sunce ponovo ne izađe, pročitajte u razgovoru sa Edom Maajkom.
  • Malo je koja televijska serija sa ovih prostora naišla na tako pozitivan prijem i kod publike i kod kritike kao Novine. U novogodišnjem broju razgovaramo sa Ivicom Đikićem, scenaristom ove serije, romanopiscem i dugogodišnjim novinarom Ferala
  • Velika platna Biljane Đurđević odlikuje kontrast klasične tehnike i mračnih tema savremenog sveta, a ovaj intervju rađen je povodom nedavno objavljene grafičke novele „Oruđe delanja“, nastale na osnovu ciklusa posvećenog savremenom ropstvu.
  • Dugo se nije desilo da poezija jedne mlade autorke toliko snažno odjekne u javnosti kao što je ove godine bio slučaj sa beskompromisnim i duhovitim pesmama Radmile Petrović. Radmilu smo pitali kako izgleda odrastati na selu s drugačijim idejama i smelim odbacivanjem rodnih uloga, i na koji način ta iskustva postaju poezija.
  • U okviru serijala Korona i margina, donosimo dva teksta naših mladih praktikanata koji su se bavili uticajem vanrednog stanja i ograničenja kretanja na stanovnike neformalnih naselja (Dunja Karanović), i na žene žrtve nasilja (Jovan Đukić).
  • Naš stalni saradnik Dejan Kožul posetio je beogradsko prigradsko naselje Ledine, u kom grupa entuzijasta okupljenih oko projekta Škograd, u saradnji sa lokalnom osnovnom školom, organizuje kreativne programe koji spajaju romske i srpske komšije.
  • Beograd je dobio svoj prvi low waste i veganski kafić Veza. O mogućnostima i izazovima ekološki odgovornog poslovanja u Srbiji, razgovarali smo sa Jelenom Disić, vlasnicom Veze.
  • U ovom broju pročitajte Pismo mlađem sebi poznatog američkog pisca krimića Džejmsa Elroja, koji je svoj buran život pretočio u romane „Poverljivo iz L.A.“, „Američki tabloid“, „Crna Dalija“, itd.
  • Preporučujemo vam i poeziju američkih beskućnika po izboru uličnog magazina The Contributor iz Nešvila, koju objavljujemo uz ilustracije inspirisane svakom pesmom.
  • U okviru rubrike „Jugoslavija za početnike“ donosimo tekst Teofila Pančića „O kruhu i strahu“.

  Naslovna strana: Liceulice – 10 godina (prodavci)

  Ilustracije: Ksenija Pantelić, Pol Kolins, Iva Čukić, Jovana Ćosić

   

  Ako vam se sviđa ono što čitate u magazinu Liceulice i želite da podržite  naš dalji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili pretplatom. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.