Liceulice 65 - Budućnost obrazovanja - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 65 – Budućnost obrazovanja

  Septembarski, 65. broj magazina Liceulice je u prodaji! U godini u kojoj je Srbija izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, pred početak nove školske godine koja je obeležena merama opreza zbog pandemije korona virusa, temu ovog broja posvetili smo obrazovanju. Da podsetimo da su naši prodavci na ulicama Beograda i Novog Sada, ali je prodaja i dalje otežana zbog dugotrajne zdravstvene krize. Ukoliko niste u mogućnosti da kupite magazin na ulici, ne zaboravite da se pretplatite na štampano ili pdf izdanje, i tako osigurate da prodavci lakše prebrode ovaj težak period.

  Obrazovanje i obrazovni sistem su svojevrsni lakmus papir koji pokazuje koje se vrednosti unutar nekog društva smatraju važnim. Da li obrazovni proces služi individualnom i kolektivnom napredovanju ili je tek priprema za uključivanje u tržišnu utamkicu? Da li je škola prostor u kome se deca podstiču na kritičko razmišljanje ili prostor u kome se vrši ideološka indoktrinacija? Kakva je, u kontekstu tehnoloških promena, ali i društvenih turbulencija poput korona krize, budućnost škola? Koje nam lekcije iz prošlosti ili drugih društava mogu poslužiti u promišljanju toga kako bi škola, danas i ovde, trebalo da izgleda? Ovo su samo neka od pitanja kojima smo se bavili i o kojima možete čitati u temi broja novog izdanja našeg magazina. 

  Pored noseće teme, 65. broj donosi i niz tekstova u našim redovnim rubrikama. Ovaj put predstavljamo prodavačicu Cecu iz Kikinde, u rubrici „Jugoslavija za početnike“ podsećamo se kako je izgledao put do obaveznog i besplatnog osnovnog obrazovanja, a posredstvom Međunarodne mreže uličnih novina (INSP) donosimo i tekst o bankama hrane u Švedskoj, vrlo jednostavnom i praktičnom načinu borbe protiv bacanja hrane i gladi.

  Autor naslovnice 65. broja je Vladimir Milanović, a u našoj LuL galeriji vas čekaju trenuci koji su obeležili ovo leto.

  Pored kupovine od uličnih prodavaca i pretplate, pozivamo vas i da donirate i tako pomognete prodavcima da prebrode naredni period. Svakako posetite i našu veb prodavnicu, i potražite po sniženoj ceni majice nastale u saradnji sa Marijom Strajnić i njenim brendom Lovers.rs

  #podrškajevažna