Liceulice br. 102: Odrastanje u doba nasilja

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 102: Odrastanje u doba nasilja

  Već je mnogo puta ponovljena fraza da svaka generacija misli da živi u najgorim, apokaliptičnim vremenima. Bez ozbira na to da li ćemo našem vremenu dati takve epitete, postoji čitav niz političkih i društvenih fenomena koji ga čine veoma izazovnim. U novom broju smo se pitali kako sveprisutno nasilje, i u stvarnom i u digitalnom svetu, utiče na decu, i kako u ovakvom vremenu biti dete.

  • Mirjana Vujmilović prodaje Liceulice kod Zemunske pijace, a prepoznaćete je po autentičnom stilu i glasnom, živahnom smehu. Mira kaže da ne čeka da je niko pokrene i motiviše, već to radi sama, a u tome joj pomažu muzika i šetnje pored reke.
  • O tome kako izgleda biti dete u ovako nasilnom svetu, i kako u njemu odgajati decu, govore socijalni psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Dragan Popadić i psihološ­kinja i dečja psihoterapeutkinja Marija Kulović.
  • Polazak u školu se, prema mnogim istraživanjima, podu­dara s padom kreativnosti kod dece i usvajanjem stereotipnih rešenja. O važnosti slobodnog dečjeg crtanja za Liceulice govore Aleksandra Joksimović, profesorka pedagogije na FLU i Sanja Filipović, profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
  • Psihološkinja i docentkinja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Dobrinka Kuzmanović u intervjuu za Liceulice govori o pozitivnim i negativnim uticajima tehnologije na decu i mlade.
  • O tome kako izgleda život dece u ekstremnom siromaštvu u Zoomerovom novom serijalu „Ekonomski tigar“ govorio je Lazar Milošević iz Centra za integraciju mladih. Razgovor prenosimo u okviru rubrike „Podkasti za čitanje“.
  • Književnost za decu može biti odličan način da se pokrene razgovor o raznim osetljivim i teškim temama. U ovom broju donosimo nekoliko odlomaka iz antiratne knjige „Giga pravi more“ Jasminke Petrović, čije je novo izdanje ilustrovala Ana Petrović.
  • Umesto od sistemskih rešenja na nivou države, napuštene životinje u Srbiji najčešće zavise od pomoći posvećenih pojedinaca i udruženja. U ovom broju prenosimo tekstove Lane Nikolić, Ognjenke Lakićević i Miloša Jankovića, okupljenih oko udruženja „Lunje i Maze Beograda“.
  • Šta je palijativno zbrinjavanje i koji su izazovi u razvoju ove zdravstvene usluge, objašnjavaju zamenik direktora organizacije Belhospice Mijodrag Bogićević, volonterka u ovoj organizaciji Teodora Nestorović i anesteziološkinja Gordana Simić.
  • Rubrika „Enciklopedija hrabrih” posvećena je Predragu Luciću (1964-2018), novinaru, satiričnom pesniku i jednom od urednika čuvenog Feral Tribuna.
  • Iz uličnog magazina The Big Issue prenosimo Pismo sebi mlađoj poznate kanadske novinarke i aktivistkinje Naomi Klajn, autorke brojnih nagrađivanih knjiga među kojima su „No Logo“, „Doktrina šoka”, „Svet u plamenu” i druge.

  Naslovnica: Iskra Zauvek

  liceulice 102 odrastanje u doba nasilja