Liceulice 101: Mentalno zdravlje mladih

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 101: Mentalno zdravlje mladih

  Ako posmatramo trendove u medijskoj sferi, mogli bismo da steknemo utisak da mentalno zdravlje mladih nikada nije bilo ugroženije. Iako se o ovoj temi govori i piše daleko više nego ranije, u toj hiperprodukciji sadržaja nije svaki pristup adekvatan, ni naučno zasnovan. O nekim od važnih fenomena vezanih za mentalno zdravlje mladih, kao i o medijskom tretmanu ove teme i načinu na koji se ona obrađuje na društvenim mrežama, razgovarali smo sa brojnim stručnjacima, aktivistima, omladinskim radnicima i radnicama.

  • Novosadski prodavac Boris Danilovac voli da prati sport, da čita o borcima za ljudska prava i da igra šah sa prijateljima. Kada je počeo da prodaje Liceulice nije mu išlo lako, ali uz podršku novosadskog tima je savladao sve izazove.
  • Fejsbuk – platforma s preko tri milijarde korisnika, ove godine slavi dvadeseti rođendan, i u tom smislu je vršnjak generacije Z. O tome kako društvene mreže utiču na “zumere”, za Liceulice govore naučni saradnik sa Instituta društvenih nauka Janko Nešić, psihoterapeutkinja Ana Perović i psihijatar Stefan Jerotić.
  • Odrastanje je uvek kompleksan i težak period. Ipak, ako pripadate LGBT zajednici i odrastate u dominantno patrijarhalnoj i konzervativnoj sredini kao što je naša, taj period može da bude i traumatičan. Mladi pripadnici LGBT zajednice za Liceulice govore o tome s kakvim se sve problemima susreću, i u porodicama i u vršnjačkim grupama, ali i o tome kakva bi im podrška bila potrebna.
  • U razgovoru za Liceulice, nagrađivana književnica za decu i mlade, psihološkinja i voditeljka kreativno-psiholoških radionica Ivana Lukić otkriva koje su najčešće psihološke poteškoće s kojima se današnji mladi susreću.
  • O priručniku „Mentalno zdravlje, socijalna dobrobit i zdrave navike mladih” koji je pripremila organizacija PIN koja se bavi pružanjem psihološke i psihosocijalne podrške osetljivim grupama, pisala je praktikantkinja Sara Nikolić.
  • Ekološkom anksioznošću, novom vrstom pritiska na mentalno zdravlje mladih, bavila se praktikantkinja Kristina Rajić, kroz razgovor sa psihološkinjom Tamarom Džamonja Ignja­tović, mladom klimatskom aktivist­kinjom Dunjom Trifunović, i rukovoditeljkom pro­grama za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u u Srbiji Stanislavom Vučković.
  • Sa Minom Aleksić, predsednicom udruženja „Prostor“, praktikantkinja Katarina Drobac je razgovarala o dobrobiti art terapije za mentalno zdravlje i mogućnostima za primenu ove metode u radu sa mladima.
  • Dokle može da dovede prećutkivanje stvari o kojima nam je teško da razmišljamo, i zbog čega je preuzimanje odgovornosti postalo toliko retko da se slavi kao herojski čin, razgovarali smo sa Mladenom Milinovim, autorom romana „Šutnja“.
  • O seksualnom nasilju nad ženama i devojčicama u ratovima devedesetih u Bosni i Hercegovini, nevidljivom i još uvek tabuiziranom, pisala je praktikantkinja Sanja Gojević.
  • U novom izdanju “Enciklopedije hrabrih” predstavljamo Žaranu Papić (1950-2002), antropološkinju, pionirku feminizma na prostoru bivše Jugoslavije i jednu od osnivačica Centra za ženske studije.
  • Naslovna strana: Joviša Nikolić

  Naslovnica lul 101