Liceulice 69: Vazduh koji dišemo, (ne)vidljivi neprijatelj - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 69: Vazduh koji dišemo, (ne)vidljivi neprijatelj

  Iz godine u godinu, vazduh koji dišemo postaje sve vidljiviji, ali sve vidljivije postaje i da je kvalitet tog vazduha izuzetno važna tema kojom se, ako nam je stalo do budućnosti, moramo baviti. U 69. broju našeg magazina čitajte tekstove koji govore o tome kako je i zašto do ovolikog zagađenja vazduha došlo, ali i koji bi bili važni koraci koje, kao društvo i pojedinci, možemo preduzeti da bismo u godinama ispred nas lakše i bolje disali.

  • O političkoj dimenziji zagađenja i posledicama, od kojih su mnoge nepovratne, razgovarali smo s Markom Vujićem iz Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka u Beogradu.
  • Koliko na vazduh koji dišemo utiču različite vrste grejanja, i zašto ekonomsko siromaštvo može biti pitanje života i smrti – pročitajte u tekstu Dunje Karanović.
  • U inspirativnom i u isto vreme zastrašujućem ogledu Tri slike budućnosti, Predrag Momčilović opisuje tri alternativne verzije našeg sveta kroz pedeset godina, u zavisnosti od toga kakav model odnosa prema životnoj sredini odaberemo.
  • U ovom broju predstavljamo našeg beogradskog prodavca Andriju Mladenovića, koji je diplomirao slikarstvo, bavio se i grafičkim dizajnim, a devedesetih proveo dve godine u Londonu. U trenutku kada mu je život krenuo nizbrdo, Liceulice je pružilo novu nadu.
  • Naša praktikantkinja Isidora Ković je, u okviru serijala „Korona i margina“, istraživala kako je pandemija uticala na osobe sa mentalnim poteškoćama, ali i, šire gledano, na mentalno zdravlje zajednice.
  • U tekstu Zdravlje na čekanju, Dejan Kožul piše o problemima ljudi koji su za vreme pandemije korona virusa pokušavali da se leče od drugih bolesti.
  • Kako izgleda školovanje iz ugla učenika koji imaju hendikep ili upadljive estetske nesavršenosti, istraživala je naša praktikantkinja Vanja Velisavljev.
  • U okviru rubrike Jugoslavija za početnike, donosimo tekst Marka Aleksića koji posmatra izbore za Pesmu Evrovizije kao poligon za formiranje specifičnog oblika jugoslovenstva u pop muzici.
  • Pismo meni mlađoj u ovom broju donosi sećanja velike kantri zvezde Doli Parton.

   

  NASLOVNA STRANA: Nikola Krivokapić

  ILUSTRACIJE: Nikola Krivokapić, Ksenija Pantelić, Jovana Ćosić, Anđela Janković, Emilija

  ***Digitalno izdanje magazina možete kupiti OVDE.***