Nebojša Krivokuča: Letnje Prešlicavanje

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Letnje Prešlicavanje

  Naša srca su puna pesama nastalih iz grešaka ili neobavezne igre muzičara. Jedna od najvećih pesama pop-muzike svih vremena, A Whiter Shade of Pale benda Procul Harum nastala je iz „pogrešnog sviranja” muzike Johana Sebastiana Baha. Echo & The Bunnymen stvorili su srcolomnu The Killing Moon svirajući akorde Bouvijeve Space Oddity unatraške. Led Zeppelin su napravili Rock’n’Roll igrajući se ritmom i rifovima Litl Ričarda i Čaka Berija. Igra može da stvori čuda. Ovoga puta preslušavamo albume na kojima su se muzičari igrali zvucima, instrumentima, glasovima i idejama – koji čine da poželimo da se pridružimo igri ili zaigramo. 

  Talking Heads: Remain in Light (SIRE/WEA, 1980)

  Čest je slučaj da bendovi ulaze u studio bez gotovih pesama, rešeni da se prepuste trenutnim inspiracijama i otkrivanju mogućnosti studijske opreme. Rezultati takvih pokušaja ponekad su neslušljivi. Ali mogu biti i spektakularni, poput ovog albuma. 

  Predvođeni Brajenom Inom kao producentom, članovi grupe Talking Heads su nedeljama neobavezno džemovali, eksperimentisali sa afro-ritmovima, usporavanjem traka i kreiranjem pesama bez strukture. Iz tog zvučnog haosa nastao je album koji i danas na listama 50 najboljih svih vremena magazina The Rolling Stone i drugih. Čak i je i najveći hit sa ovog albuma – Once in a Lifetime nastao iz igre Brajena Ina i Dejvida Birna. Ako poslušate pažljivo taj snimak, čućete ih u pozadini kako pevuše „po-po-pom-pom” u krug, zabavljajući se poput dva tinejdžera. 

  Idem Poyy Prešlicavanje

  Idem: Poyy (Mudri Brk / Nasty Cut Records, 2023)

  Iza imena Idem krije se zagrebački multiinstrumentalista Antun Aleksa, hiperaktivni član bendova Trophy Jump, Porto Morto i JeboTon Ansambl. Ukoliko ste nešto stariji, pesme sa ovog albuma će vas podsetiti na drage Animatore. Oni mlađi čuće odjeke nekih novijih indi-pop-pank bendova, te čak i Blur, ali bilo bi nepravedno zadržati se samo na poređenjima. 

  Idem ima svoju, drugačiju priču. Poyy pršti od pevljivih refrena i zabavanih tekstova o kraju najslađeg životnog doba. Ukoliko pesme poput „ŠtetaŠtetaŠteta”, „Žujic”“ i „Par put godišnje” konzumirate nekoliko puta dnevno, bićete duže mladi. I zaigraćete. I bićete cinični, taman koliko je zdravo. Probajte. 

  Album je dostupan za preslušavanje i preuzimanje ovde

  Prešlicavanje letnje

  Jenny Lewis: Joy’All (Blue Note, 2023)

  Nekadašnja pevačica benda Rilo Kiley nedavno je objavila novi album koji je nastao iz svojevrsne igre;  na njemu se ona poigrava zvukom, glasom i rečima, poput ove iz naslova – još uvek nepoznate rečnicima.

  Većina pesama sa Joy’al“ rezultat je izazova koji je Bek (Hansen) stavio pred Dženi 2021. godine. Pravila igre bila su jednostavna: svakoga dana napiši jednu pesmu po zadatom klišeu. I Dženi je počela da se igra. 

  Dve godine kasnije ovaj album ulazi u naše uši poput letnjeg povetarca, i ima ukus laganog pića u hladu. Nakon prvog slušanja naslovne pesme,„Giddy Up ili divne Puppy and a Truck, vaša lista omiljenih albuma za leto 2023. biće drugačija. 

  Tekst:
  Nebojša Krivokuća, Prešlicavanje