Kako izgleda solidarnost u praksi - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Kako izgleda solidarnost u praksi

  Čitava Liceulice avantura, koja traje već deset godina, otpočela je da bi se na održiv način finansijski i psihološki osnažili pripadnici marginalizovanih grupa. Proteklih godina smo toliko razgranali mrežu saradnika, podržavaoca i prijatelja, da smo i u ekstremnoj situaciji vanrednog stanja i višednevnog policijskog časa uspeli da se brinemo o svojim korisnicima. Od paketa pomoći, preko psihološke podrške, do novčane pomoći: kako smo im sve pomagali, pročitajte u tekstu koji sledi.

   

  Od novca dobijenog putem pretplate i donacija pripremili smo dve ture paketa pomoći, koje smo distribuirali na 24 različite adrese u Beogradu. Obišli smo i najudaljenije delove grada, i došli do svih naših korisnika. U tome nam je pomogla grupa volontera, koja se organizovala oko sakupljanja i distribucije hrane i higijene za naše najugroženije prodavce. Ukupno smo tokom vanrednog stanja distribuirali preko 200 paketa najugroženijim prodavačicama i prodavcima u Beogradu i Novom Sadu.

  Pored toga što smo im materijalno pomogli da prebrode ovaj težak period, svakog dana smo našim korisnicima pružali i psihosocijalnu podršku putem telefona, i u Beogradu i u Novom Sadu. Neki od prodavaca su nas zvali svakog dana, na taj način nadoknađujući izgubljenu dnevnu rutinu koja im je ulivala poverenje i sigurnost. Takođe smo pomogli majci jednog našeg korisnika da obezbedi dozvolu za šetnju za osobe sa autizmom, kako bi naš prodavac kome je to potrebno imao svoju dnevnu fizičku aktivnost i tokom najdužeg policijskog časa.

  Nije bilo lako, ali smo ovaj najteži period pregurali uz vašu pomoć. Ne zaboravimo, ipak, da nas čeka još mnogo neizvesnih dana i meseci. A i u njima će nam vaša podrška, kao i uvek, biti važna.