Jugoslovenski knjiški moljac u magazinu Liceulice - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Jugoslovenski knjiški moljac u magazinu Liceulice

    Tokom ovog proleća, kroz projekat „Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa“, u organizaciji Pobunjenih čitateljki, mladi uzrasta od 14 do 20 godina sprovodili su sopstvena istraživanja i analize, a njihov dvomesečni rad sa mentorkama rezultirao je serijalom tekstova objavljenih na sajtu Bookvica.net. Objavljeni radovi obuhvataju tri tematske celine: jugoslovenska knjiga za decu i mlade, otkrivanje jugoslovenskih književnica i analiza ženskih likova u nekim od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Tako su se pod pobunjenu čitalačku lupu našle knjige iz jugoslovenskih edicija školskih lektira kao što su Lastavica, Vjeverica, Plava ptica, Raspust i Mladi dani, izučavano je književno stvaralaštvo Biljane Jovanović, Mirjane Stefanović, Judite Šalgo i Saše Božović, filmsko nasleđe Dušana Makavajeva kao i jugoslovenskih partizanskih filmova.

    Kako bi dodatno skrenule pažnju na pomalo zaboravljena dela i njihove autorke, Pobunjene čitateljke pokreću i akciju Jugoslovenski knjiški moljac. Štampanjem i distribucijom posebno osmišljenih bukmarkera cilj je da se animiraju čitateljke i čitaoci svih uzrasta da u lokalnim bibliotekama pozajme neke od jugoslovenskih školskih lektira, podsete se tih dela i na bukmarkerima koje će ostaviti u knjigama dopišu svoje književne preporuke.

    Ove bukmarkere možete naći u narednom periodu u beogradskim knjižarama Kreativnog centra, knjižari Makart u Čumićevom sokačetu, knjižari Beopolis u Domu omladine i našem magazinu!

    Više o akciji možete naći na https://mini.bookvica.net/pobuna-knjiskih-moljaca/