Liceulice br. 45 - Gde postoji moć, postoji i otpor? - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice br. 45 – Gde postoji moć, postoji i otpor?

  Koliko samo  puta nesvesno ili svesno dali nekome svoje podatke,  a da se možda niste ni zapitali da li uopšte imaju pravo da vam te podatke traže, te kako ih koriste kada ih jednom dobiju? Privatnost i njena zaštita važna je tema kojoj se uglavnom ne pridaje dovoljno značaja, a često, zapravo, i ne prepoznajemo koji su sve  nivoi na kojima se naša privatnost narušava.

  Opet, s druge strane, informacije koje se tiču rada javnih institucija nužno moraju biti dostupne javnosti – one ne smeju spadati u domen „privatnosti“ osoba koje su na važnim funkcijama jer je dostupnost tih informacija stvar elementarnog javnog interesa i transparentnog funkcionisanja društva.  Zato smo se u novom broju našeg magazina posvetili baš ovim temama – zanimalo nas je koji su sve to informacije koje možemo da zaštitimo, kao i koje su to informacije koje imamo pravo da znamo.

  Tako u novom broju magazina Liceulice možete čitati intervju sa Rodoljubom Šabićem, poverenikom za informacije od javnog značaja. Takođe, preporučujemo i tekst Jovane Netković koja je, kroz razgovor sa brojnim stručnjakinjama i stručnjacima, analizirala kako se štite podaci o žrtvama nasilja u medijskom izveštavanju. Danilo Krivokapić i Bojan Perkov pišu o zaštiti podataka na Internetu, a Nevena Ružić je autorka dva teksta – u jednom je bilo reči o zaštiti privatnosti na radnom mestu, a u drugom o tome kako se može osvariti pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

  Osim teme broja, tu su i naše stalne teme i rubrike.  Ovoga puta naša stalna saradnica Dragana Nikoletić upoznaje nas s prodavcem  Slobodanom Lazićem.  Jelena Lalatović je pogledala zanimljiv film „Nikom ništa“ i napisala tekst o fenomenu prisilnih brakova kojima se i taj film bavi,  a Stefan Slavković nadahnuto ispisuje malu istoriju trga Slavija, te analizira kako su se, kroz upravo taj deo Beograda, prelamale istorijske epohe i različiti odnosi prema javnom prostoru.  U rubrici Pismo meni mlađem/oj ovaj put donosimo tekst koji je napisao Dejan Tiago Stanković, pisac i prevodilac.

  Fotografija na naslovnici: Mathew Henry