LICEULICE je fond koji vidljivo i merljivo doprinosi socijalnoj i ekonomskoj inkluziji pripadnika ugroženih i marginalnih grupa u Srbiji. Pokrenula ga je 2010. godine neformalna koalicija, sačinjena od nekoliko organizacija civilnog društva i pojedinaca, zainteresovana da aktivno doprinese poboljšanju socijalnog i ekonomskog položaja najugroženijih. Godinu dana kasnije, počeli smo da delujemo kao organizacija.

Naša najpoznatija aktivnost je izdavanje magazina LICEULICE, koji prodaju isključivo naši prodavci, zarađujući polovinu od svakog prodatog primerka. Kroz ovu formu samozapošljavanja, i uz dnevnu psihosocijalnu podršku, pomažemo im da učine nešto za sebe, da ostvare prihod, steknu samopouzdanje i određene veštine, i tako krenu ka samostalnosti. Od samog početka smo rešili da se ne zadržimo na pasivnoj humanitarnoj pomoći, već da naše prodavce osnažujemo da vlastitim trudom promene svoj život.

Prvi broj magazina LICEULICE izašao je 2010. godine. Štampan je u hiljadu primeraka, od kojih je prodato jedva dvesta. Uz pomoć velikog broja saradnika iz raznih oblasti, magazin LICEULICE s vremenom je prerastao u razgranatu medijsku platformu, namenjenu edukaciji i motivaciji građana za aktivizam, promociju demokratskih principa i vrednosti građanskog društva. Takav uređivački koncept čini nas jedinstvenom pojavom na domaćoj medijskoj sceni, ali i među većinom uličnih novina u svetu.

Naši tiraži se iz godine u godinu povećavaju, a distributivna mreža se neprestano širi i trenutno broji preko stotinu stalnih prodavaca. U proteklom periodu uspeli smo da obezbedimo posao i zaradu, psihosocijalnu i ekonomsku podršku za više od 350 pojedinaca.

Pokrenuli smo i partnerske redakcije u Makedoniji (LicevLice), Kosovu (Ball per ball), i Bosni i Hercegovini (Liceulice), kao i ulični festival aktivizma Vreva – prvi festival koji spaja više formi izražavanja povezanih sa javnim prostorom i aktivizmom, inicijativu za pomoć beskućnicima Moj komšija bez krova, platformu za promociju angažovanog dizajna Iz dobrih razloga, te aktivističku modnu liniju Štenderaj. Aktivni smo u asocijacijama Međunarodna asocijacija uličnih novina – INSPNezavisna kulturna scena Srbije – NKSS i Mreža socijalne ekonomije – SENS.

  #PODRŠKAJEVAŽNA

Rad fonda Liceulice se u najvećoj meri oslanja na podršku građana, na individualnu i korporativnu filantropiju, bilo da je reč o kupovini ili pretplati na magazin LICEULICE, kupovini nekog od naših aktivističkih proizvoda, individualnim ili korporativnim donacijama. Uključite se još danas, donirajte u skladu sa svojim mogućnostima, i pomozite nam da zajedno stvaramo bolje društvo za sve!

Hvala svim prijateljima koji podržavaju našu misiju – zahvaljući vašoj podršci, svaki dan sve više naših građana i građanki, gurnutih na marginu društva, može da računa na siguran izvor prihoda, psihosocijalnu i ekonomsku pomoć.

 

  #SOLIDARNOSTZASVE