Liceulice 94: Igra je uvek više od igre

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 94: Igra je uvek više od igre

  Kada govorimo o igri i igranju, često podrazumevamo da je reč o nekoj neozbiljnoj radnji, primerenoj deci, a odraslima samo u časovima potpune dokolice. U našem letnjem dvobroju pristupili smo ovoj temi na drugačiji način, s idejom da pokažemo da su brojni aspekti našeg svakodnevnog života nezamislivi bez igranja, kao i da bez igre nije moguće zamisliti bolji svet, a ni menjati ovaj u kome živimo. Zato, igrajmo se!

  Kupi Liceulice br. 94

  • U ovom broju predstavljamo Stefana Gogova, koji prodaje Liceulice na Dušanovcu. Stefan je čuo za Liceulice u udruženju korisnika psihijatrijskih usluga „Duša“. Prodaja magazina mu omogućava da zaradi za život, ali i da ispuni vreme i oseti se korisnim.

  • O novinarstvu i medijima danas razgovarali smo sa Viktorom Ivančićem, jednim od najznačajnijih novinara i pisaca našeg zajedničkog jezika i gostom ovogodišnjeg Krokodila.

  Robert Perišić, autor nekoliko zbirki priča i romana „Naš čovjek na terenu“ i „Područje bez signala“, za Liceulice govori o svom novom romanu, „Brod za Issu”, koji se kroz neobičan izbor teme – doseljavanje Starih Grka u Dalmaciju – bavi migracijama, odnosom prema ropstvu i odnosom čoveka prema prirodi.

  • Još jedan velikan jugoslovenske scene, Zoran Predin, za Liceulice priča o svom prvom romanu „Mongolske pege“ i novoj muzičkoj sceni kod nas i u svetu.

  • O raznim aspektima igre Stefan Slavković je razgovarao sa psihološkinjom i dečjom psihoterapeutkinjom Marijom Kulović i doktorkom pedagogije Nevenom Mitranić.

  • Koja je uloga video-igara u priči i pričanju 21. veka objašnjavaju Igor Simić, kreativni direktor u Demagog studiju i autor igre Golf Club: Wasteland, dostupne na Netflixu, Mladen Levnaić, kreativni direktor u studiju Magic Media i Ljiljana Gavrilović, antropološkinja u penziji i ljubiteljka video-igara.

  Dunja Karanović pozabavila se igrom u umetnosti, u razgovoru sa Maidom Gruden, istoričarkom umetnosti i urednicom likovnog programa Doma kulture Studentski grad i dramaturškinjom Hristinom Mitić.

  • O protestu preko sto članova Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pisala je Anja Mihić.

  Džon Mekenro je bio poznat po vrhunskom tenisu, ali i po burnim ispadima na terenu, zbog kog su ga mediji nemilosrdno proganjali. Njegovo „Pismo sebi mlađem“ prenosimo iz britanskog The Big Issue.

  • Iz zbirke „Trenutak kad je meni počeo mir” ForumaZDF donosimo priču „Tamaris“ Tee Tulić, riječke književnice poznate po knjigama „Kosa posvuda“ i „Minimum jata“.

  • Naslovnica: Monika Lang
  • Galerija: Dejan Vučetić Vuča

  Liceulice 94 Igra je uvek više od igre