NCR Srbija: Budite uz Liceulice jer zajedno možemo postići čudesne stvari

Zaposleni u NCR Srbija su naši Heroji promene!

Oni su dva dana kuvali za prodavce i prodavačice magazina Liceulice, a obezbedili su i finansijsku podršku NCR fondacije. Podrška kompanije NCR Srbija je veoma važna za opstanak i stabilnost humanitarnog programa Liceulice. Zato slavimo njihovu empatiju, razumevanje i velikodušnost.

NCR handshake logo
U intervjuu sa Ninom Čaprić, menadžerkom za odnose sa državnim organima za Evropu, Bliski istok i Afriku zaduženom i za rad NCR Fondacije u Srbiji osvetljavamo šta je NCR kompaniji važno u filantropiji i kakvu podršku želi da pruži društvu u kojem posluje.

Bolji svet je moguć kada ga gradimo zajedno!

  • Šta vas vezuje za Liceulice i šta najviše volite da čitate u magazinu?

Prvi susret sa organizacijom Liceulice se desio preko predivnih prodavaca koji prodaju istoimeni magazin. Njihova pozitivna energija, ljubaznost i osmeh su me naveli da počnem da kupujem časopis i priče o njima i njihovim životima su ubrzo postale moja omiljena rubrika. Danas, nekoliko godina nakon tih prvih susreta, sa podjednakim užitkom kupujem i čitam svaki broj magazina.

  • Zašto ste odlučili da podržite Liceulice? 

Verujemo da je potencijal svuda podjednako rasprostranjen, ali prilike nisu. Kao globalna korporacija sa značajnim prisustvom u Srbiji imamo mogućnost, ali i obavezu, da prepoznamo potencijal u našem društvu i stvorimo prilike da se iskaže u svom punom sjaju.

„Liceulice deli našu viziju i svojim radom pomaže smanjenju socijalne i ekonomske marginalizacije najugroženijih grupa, ali ujedno i ruši predasude edukacijom o značaju inkluzije i načinima za njeno postizanje. Za nas je velika čast i odgovornost da budemo partner u toj misiji i svojom podrškom ohrabrimo i druge članove društva i poslovne zajednice da nam se pridruže.”

  • Na koji način ste podržali Liceulice?

Poput mene, mnoge moje koleginice i kolege redovno kupuju magazin Liceulice. Na korporativnom nivou, zaposleni kompanije NCR su dva dana kuvali za korisnike usluga organizacije Liceulice. Akcija kuvanja, koju smo realizovali uz pomoć naših prijatelja iz Fondacije Ana i Vlade Divac, bila je deo globalne kampanje koju je organizovala NCR fondacija, a koja je za cilj imala da motiviše zaposlene širom sveta da prazniče dane provedu volontirajući i pomažući lokalnim neprofitnim organizacijama po svom izboru. Sama kampanja je imala i takmičarski element i, zahvaljujući podršci koju smo dobili, naša aktivnost je bila među pobednicima, te smo na taj način uspeli da obezbedimo i finansijsku podršku NCR fondacije za Liceulice.

ncr liceulice

  • Šta Vam lično znači misija organizacije Liceulice?

Omladinskim aktivizmom i volontiranjem sam počela da se bavim u prvoj godini srednje škole. Kroz prvo volontersko iskustvo sam imala priliku da radim sa organizacijom koja je pružala pomoć eksploatisanoj deci i omladini. Posebno me je pogodila činjenica što su mnogi od korisnika usluga organizacije u kojoj sam volontirala bili moji vršnjaci koji nisu imali ni mali deo prilika koje su meni bile dostupne. To je bio prvi put da sam se u praksi susrela sa nejednakostima koje nas okružuju i činjenica da, u odnosu na neke druge ljude, živim privilegovanim životom više nije bila nešto čega sam svesna samo u teoriji. Od tada se trudim da doprinesem zajednici u kojoj živim koliko god je to u mojoj mogućnosti, a imam i tu privilegiju da u okviru svog posla sarađujem sa različitim nevladinim organizacijama.

„Neverovatan je osećaj kada znate da ste nekome pomogli da realizuje barem deo svojih snova.”

  • Kako su Vaše kolege reagovale na saradnju sa našom organizacijom?

Ako bi me neko pitao da opišem reakciju koleginica i kolega u samoj jednoj reči, moj izbor bi definitivno bilo oduševljenje! Ne samo da je reakcija na samu vest o saradnji bila pozitivna, već su i dani u kojima smo kuvali za korisnika Licaulice bili ispunjeni ljubavlju, smehom i pozitivnom atmosferom.

  • Koji su vaši filantropski ciljevi?

Najveći deo naših ulaganja u zajednicu realizujemo kroz rad NCR fondacije. Uporedo sa transformacijom NCR korporacije u vodeću kompaniju u oblasti softvera i i pružanja usluga u sektoru finansija, maloprodaje i ugostiteljstva, NCR fondacija je unapređivala svoju strategiju za podržavanje projekata koji za cilj imaju jačanje zajednica. Danas, NCR fondacija ulaže u projekte koji doprinose unapređenju STEM obrazovanja i ekonomskom razvoju, kao i odgovoru na prirodne katastrofe.

Pored projekata koje NCR fondacija podržava u Srbiji, a koji za cilj imaju razvoj STEM obrazovanja i podsticanja preduzetništva među mladima, trudimo se da kao kompanija doprinesemo i podignemo svest o svim važnim pitanjima za naše društvo. Od početka ove godine smo podržali nekoliko bitnih inicijativa kao što su „Čep za hendikep“ i humanitarni BELhospice turnir u kuglanju koji je prikupio sredstva za besplatne usluge palijativnog zbrinjavanja pacijentima obolelim od kancera, kao i deci sa dijagnozom neizlečivih bolesti. Pored toga, u našim prostorijama je organizovano predavanje o štetnim efektima zagađenja plastikom i načinima na koji svako od nas individualno može da doprinese očuvanju životne sredine. Posebno smo ponosni na drugo po redu dobrovoljno davanje krvi u našem kampusu zahvaljujući kojem je obezbeđeno 210 jedinica krvi, čime smo oborili rekord naše prošlogodišnje akcije.

Takođe, obzirom da čvrsto verujemo da je svaki vid podrške bitan, uvek smo spremni i da svoje znanje i ekspertizu stavimo na raspolaganje zajednici i podelimo ih sa drugima kroz učešće u različitim mentorskim programima, radnim grupama i panel diskusijama.

  • Na koji način Liceulice ispunjava vaše filantropske ciljeve?

Ukoliko svi članovi zajednice u kojoj živimo i radimo nemaju mogućnost da ostvare barem minimum ekonomske stabilnosti i nezavisnosti, neće biti progresa ni za koga od nas.

„Rad Licaulice doprinosi ekonomskoj razvoju naše zemlje, što je oblast u kojoj smo i sami vrlo aktivni.”

  • Šta generalno motiviše vaša davanja?

Naše aktivnosti u društvu čiji smo član imaju vrlo jednostavan cilj, a to je da pomognu ljudima da ostvare svoj puni potencijal i da stvore bolju budućnost za sebe i svoju zajednicu. Svesni činjenice da pozitivne promene koje možemo da postignemo na globalnom nivou počinju sa onim što uradimo lokalno, koristimo naše talente i resurse kako bismo podržali projekte i ideje koji će imati dugoročni uticaj. Izuzetno nam je bitno da aktivnosti koje podržavamo i realizujemo ostvaruju konkretne rezultate jer prosperitet svih članova i delova društva donosi napredak svima nama, građankama i građanima Srbije.

liceulice ncr

  • Kako vidite ulogu kompanija u podršci civilnom sektoru i izgradnji boljeg društva i boljeg sveta?

Na ličnom nivou, idealno društvo za mene je ono koje odiše slobodom, dostojanstvom i prilikama da svako od nas padne i ustane koliko god puta je potrebno. Mislim da se do njega dolazi otvorenošću, spremnošću na kompromise, empatijom i iskrenošću. Verujem da je to minimum koji svako od nas individualno može da pruži kako bi društvo u kojem živimo bilo još bolje.

Iz perspektive posla kojim se bavim i kompanije za koju radim, sopstveno iskustvo nam govori da se najbolji rezultati i najdugoročnije promene dešavaju kroz saradnju poslovne zajednice, civilnog sektora i države. Svako od nas za sto donosi različite resurse, dok nam različite pozicije iz kojih nastupamo dopuštaju da određeni problem sagledamo iz svih uglova.

Osim stavljanja na raspolaganje sopstvenih resursa, verujemo da velike kompanije poput naše imaju obavezu da svojom reputacijom podrže organizacije čiji rad zaista pravi razliku. Mi smo privilegovani što smo do sada imali priliku da sarađujemo sa neverovatnim partnerima kao što su Liceulice, Fondacija Ana i Vlade Divac, UNICEF, Asocijacija za afirmaciju kulture, Dostignuća mladih u Srbiji, BELhospice, Fondacija za obrazovanje i kulturu prestolonaslednika Aleksandra II, Nurdor.

Još jedan aspekt saradnje na koji bih skrenula pažnju jeste udruživanje poslovne zajednice u svrhu poboljšanja položaja određenih članova društva. Jedan od primera je i partnerstvo koje imamo sa Američkom privrednom komorom u Srbiji u oblasti ekonomskog osnaživanja žena, a kroz realizaciju inicijative „Osnaži je“ koju sprovodi Sekretarijat za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država u saradnji sa američkim privrednim komorama širom Evrope. Pored kompanije NCR, inicijativi su se priključile i druge firme koje posluju u našoj zemlji, kako strane tako i domaće, a koje poput nas veruju da samo zajedničkim naporom možemo da promenimo stvari nabolje.

  • Kada budete preporučivali Liceulice drugim kompanijama, šta ćete im reći?

„Od komunikacije sa divnim ljudima koji rade u samoj organizaciji do saznanja da ste nekome zaista ulepšali barem jedan dan u životu, saradnja sa Liceulice je lekovito iskustvo koje ispunjava pozitivnom energijom.”

Kao što se može videti na našem primeru, postoje različiti načini na koje svako od nas i individualno i kolektivno može da podrži Liceulice, njihov rad i misiju smanjenja ekonomske i socijalne marginalizacije. Ohrabrujemo sve da budu uz Liceulice jer zajedno možemo da postignemo čudesne stvari.

 

Postanite i vi Heroji promene

Da li ste spremni da promenite nečiji život?

POČNITE SADA