Gordana Milenković: Budite pozitivni, to uvek donosi dobro

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Gordana Milenković: Budite pozitivni, to uvek donosi dobro

  Goca je u Liceulice došla prošlog oktobra, na poziv prodavaca Ivane i Milana. Voli da prodaje magazin i drago joj je što je donela tu odluku pošto je uvidela da je prodaja smiruje i puni joj „socijalne baterije”, a i zarada joj znači. 

  Mislim da sam radoholičarka i dosta sam posvećena poslu

  Rođena sam u Beogradu, u istom ovom stanu gde i sada živim. Školovala sam se ovde i završila školu za frizera, ali se nisam time bavila. Radila sam dosta različitih poslova u životu i u svemu sam pokušavala da dam svoj maksimum. Na jednom poslu u proizvodnji mnogo više sam volela ručne mašine od automatskih jer je bilo više posla i bilo mi je zanimljivije. Mislim da sam radoholičarka i dosta sam posvećena poslu. 

  Nemam mnogo prijatelja, posle mladalačkog perioda uvek sam pažljivo birala osobe sa kojima ću provoditi vreme. Svaki dan se čujem sa jednom prijateljicom i baš se ispričamo. Govorila sam sebi da je ponekad bolje da budem sama nego sa nekim ko me ne poštuje ili mi unosi negativnu energiju. Ja se trudim da uvek budem pozitivna, pogotovo sa kupcima, jer mislim da oni baš prepoznaju to i dolaze kod mene da kupuju. Da ne prodajem časopise, verovatno ne bih ni izlazila toliko često napolje pošto ne bih imala priliku ni potrebu, ali mi ovo baš znači da malo napunim socijalne baterije. 

  Izlazim uglavnom uveče u prodaju. Tada mi više prija, a mislim i da prolazi više ljudi. Uglavnom sam kod hotela Moskva, a nekada i na Obilićevom vencu kod dela sa garažama ili u pravcu ka Knez Mihailovoj ulici. U poslednje vreme mi je sve teže da stojim tih nekoliko sati, pa ćete me od sada viđati sa malom stolicom na rasklapanje, koju planiram da kupim. 

  budi sigurica

  Meni je dovoljno samo kada mi priđu sa osmehom

  Susrećem se sa različitim ljudima i uvek mogu da popričam sa njima. Meni je dovoljno samo kada mi priđu sa osmehom i pitaju me kako sam i kako mi ide prodaja. Volim ovaj posao jer znam da ne mogu ništa da izgubim, samo da dobijem. Ako mi ne ide jedan dan, biće bolje drugi ili treći. Nikada ne odustajem niti se predajem. Shvatila sam da me nekada prolaznici ne vide, pa tada krenem da uzvikujem: „Socijalne novine!” ili “Novi broj!”. Bolje je reći po dve reči nego objašnjavati, pošto te više ljudi čuje i sasluša. Tako se mnogi vrate i kupe svoj primerak. Iako ne prodajem dugo, prepoznaju me i u lokalnoj prodavnici, a nekada i na ulazu u zgradu, pa me pitaju da li imam još časopisa kod sebe. 

  Gordana Milenković Liceulice

  Osim što mi Liceulice donosi nova poznanstva, donosi mi i zaradu koja mi dosta znači. Ja primam invalidsku penziju zbog šećera i smanjene funkcije štitne žlezde, ali sve pored toga dobro dođe. Imam troje dece, dva sina i ćerku, a i unučiće od ćerke. Uskoro će i jedan od sinova dobiti bebu. Živim sa majkom koja ima osamdeset šest godina, ali ona ne izlazi nigde iz stana, pa je ja čuvam. Često odlazim kod ćerke da joj pomognem oko dece, pa mi je vreme baš ispunjeno. Čitam priče unucima za laku noć od kada su bili mali. Oni me zovu Bau, a sada su malo porasli pa me pitaju da li da oni meni nešto pročitaju. Volim da šetam sa sinom kada on ima slobodan dan na poslu. Celog leta smo išli na Adu, pa čak i u septembru, iako je voda za nijansu hladnija, ali meni to baš prija. Imam i psa koga uvek vodim sa sobom, a najčešće sa njim idem do Kalemegdana i tada pozovem svog rođaka da nam se pridruži. Ne gledam često filmove i serije, samo kada mi se nešto baš svidi, ali volim da odigram neku igricu na telefonu ili laptopu. 

  Svakom kupovinom činite dobro delo

  Ako me nekada nešto iznervira, spakujem časopise, izađem na ulicu, izvadim ih iz torbe i stres i briga odmah nestanu. Prodaja me smiruje, nebitno da li ima posla ili ne tog dana. Uglavnom kupuju mlađi, retko kada priđe neko stariji. Ni stranci mi nisu do sada prilazili, osim jedne žene koja je iz inostranstva koja priča srpski i svaki put kada dođe kupi po tri primerka. Ne družim se mnogo sa ostalim prodavcima zato što imam dosta drugih obaveza pa nisam išla na okupljanja kada su me zvali, ali uvek porazgovaram sa njima kada ih sretnem u prolazu. 

  Časopis uvek prelistam kako bih objasnila kupcima kada me pitaju šta se nalazi u ovom broju. Poručila bih ljudima da kupuju što više jer sam videla da na sajtu i društvenim mrežama nema svih tekstova koji su u časopisu, a i čar je u papirnim novinama. Svakom kupovinom pomažete nama i činite dobro delo. Budite pozitivni, to uvek donosi dobro. Meni je nanelo mnogo kupaca u mom pravcu.

  Razgovarala: Kristina Rajić
  Fotografija: Anja Mihić