Britanski ambasador posetio Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Britanski ambasador posetio Liceulice

  Britanski ambasador Edvard Ferguson posetio je i podržao Liceulice tokom Liceulice meseca 2023. U društvu svoje supruge Karo i Milice Naumović, zaposlene u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu, ambasador je razgovarao sa Liceulice prodavcima i prodavačicama o tome kako je biti ulični prodavac u Beogradu, kao i sa članovima redakcije o samom magazinu.

  „Bilo je divno saznati više o Licuulice — ekvivalentu britanskog uličnog magazina The Big Issue — i družiti se sa njegovim prodavcima. To je tako jednostavan, a fantastičan koncept — za samo 300 dinara dobijate magazin vrhunskog kvaliteta, pun sjajnih članaka, sa sjajnim novinarskim pristupom, ali takođe dobijate i priliku da podržite ljude iz marginalizovanih grupa da dostojanstveno zarađuju i imaju pristup važnim uslugama, kao što je svakodnevna psihosocijalna podrška. Ako možete da priuštite, zašto ne biste kupovali Liceulice?,“ poručio je ambasador Velike Britanije u Beogradu posle druženja sa našim prodavcima.

  „Moram nešto da vam priznam: prolazila sam pored Liceulice prodavaca, i ne samo to, ubrzavala sam korak i odvraćala pogled. Zašto? Zato što sam mislila da će me neko maltretirati? Zato što se nisam osećala sigurno? Zato što nisam imala sitno? Ne, već zato što nisam znala ništa o ovoj fantastičnoj organizaciji koja osnažuje ljude, mlađe i starije, bez obzira na boju kože i religiju, da rade i zarade, da vrate dostojanstvo, samopoštovanje i nezavisnost. Što je možda najvažnije, Liceulice podržava svakog prodavca i svaku prodavačicu i stvara zajednicu u kojoj se oni osećaju sigurno,“ poručila je Kerolajn Ferguson, ambasadorova supruga.

  On je takođe naglasio koliko je ponosan na zaposlene u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu koji pružaju podršku prodavcima i prodavačicama magazina Liceulice već godinama. Milica Naumović i Aleksandra Marković iz Britanske ambasade svake nedelje drže časove engleskog jezika našim prodavcima.

  uk ambasada

  „Drago mi je što su časovi engleskog ušli u svoju treću godinu, imamo nove đake, neki stari su otišli. Prodavci vole i stiču samopouzdanje, družimo se i slavimo zajedno rođendane. Primer kako jedna, naizgled mala volonterska akcija, može da iznedri lepa drugarstva i koliko svima puno znači“, istakla je Milica Naumović.

  uk ambasada lul mesec

  Uz kafu i kolače koje su dragi gosti doneli, razgovarali smo o mogućim načinima na koje Ambasada Velike Britanije u Beogradu još može da podrži Liceulice i zaključili da će još jedna solidarna ulična akcija naših prodavaca i zaposlenih Britanske ambasade biti prva u nizu različitih vrsta podrški i druženja.