Liceulice 96: Borba za rodnu ravnopravnost

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 96: Borba za rodnu ravnopravnost – mnogo puteva ka jednom cilju

  Borbi za rodnu ravnopravnost se može prići iz mnogo različitih uglova. Ovaj put smo se bavili nekim temama koje su očigledno povezane sa ovom borbom – poput prava na abortus ili dvostruke marginalizacije sa kojom se sučavaju žene iz romske zajednice, ali i nešto pritajenijim aspektima savremene rodne neravnopravnosti, kao što su zloupotreba prava na odmor i prebacivanje političke borbe na teren lične odgovornosti žene da „brine o sebi“. Pored teme broja, tu su i tekstovi posvećeni održivom razvoju, aktivizmu u kulturi, inkluziji osoba iz marginalizovanih grupa, socijalnim i ekonomskim pravima i drugim važnim pitanjima.

  • Prodavačica Gordana Milenković otkriva da voli da prodaje magazin i da joj je drago što je donela odluku da nam se priključi jer je prodaja smiruje i puni joj „socijalne baterije”, a i zarada joj mnogo znači. Sa Gocom je razgovarala Kristina Rajić.
  • U tekstu Dunje Karanović čitajte o savremenim oblicima zloupotrebe pojma odmora u kojima se odmor više ne pojavljuje kao političko i feminističko pitanje već kao stvar lične odgovornosti i „rada na sebi“, bilo da je u pitanju velnes industrija, zdrava hrana ili odlazak na terapiju.
  • Iz magazina nezavisne kulture MANEK prenosimo anketu sa umetnicama i radnicama u kulturi u Srbiji, koje su govorile o usklađivanju privatnog života i rada na nezavisnoj kulturnoj sceni. Istraživanje u okviru projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“ su sprovele Tatjana Nikolić i Ksenija Đurović.
  • Iva Parađanin je razgovarala sa novinarkom, fotografkinjom, autorkom dokumentarnih filmova i romskom aktivistkinjom Dženet Koko u podkastu „Tampon zona“, a Liceulice prenosi razgovor u rubrici „Podkasti za čitanje“.
  • Sa Međunarodne mreže uličnih novina prenosimo priču o višegodišnjoj borbi pokreta za ženska prava u Argentini za pravo na legalan abortus, koja je rezultirala izmenom zakona 2021. godine.
  • Danilo Ćurčić skreće pažnju na Zakon o potvrđivanju Opcionog protokola koji je usvojen posle dužeg lobiranja, a znači da će građani koji ne uspeju da ostvare svoja ekonomska, socijalna i kulturna prava u Srbiji ubuduće moći da se obrate Komitetu UN.
  • Permakultura je grana ekološkog dizajna čijom primenom se postižu regenerativni i održivi poljoprivredni sistemi po uzoru na prirodne. Danica Dimitrijević je razgovarala sa Milanom Stankovićem i Bojanom Radisavljević, pokretačima jednog takvog domaćinstva, „Rtanjskog vrta“ u istočnoj Srbiji.
  • Odabrane fragmente iz knjige „Novi kraj” Đurđice Čilić (Booka, 2022), koja od Viteza i Zenice iz vremena autorkinog odrastanja osamdesetih godina XX veka čitaoce vodi do Zagreba i Poljske, čitajte u okviru naše rubrike „Jugoslavija za početnike“.
  • U novom nastavku serijala „Prešlicavanje“, Nebojša Krivokuća preporučuje tri albuma umetnica koje svojom muzikom pomeraju granice.

  Naslovnica: Nataša Mihailović

  Liceulice 96 Borba za rodnu ravnopravnost